Wandelen

De voordeur uitstappen, het landweggetje oversteken en meteen in de bossen zijn… dat kan vanuit dit familiehuis “Op de Berg”. Wanneer je het kleine paadje tegenover het huis ingaat, loop je door een hellingbos naar beneden. Hier nestelen o.a. buizerds in de hele hoge bomen. Je ziet onderweg planten en bloemen waarvan een aantal in de rest van Nederland zeldzaam zijn, zoals de eenbes, daslook en de gewone sleutelbloem in het voorjaar en de welriekende agrimonie en beemdkroon in de zomer. De maretak zie je mooi als de bomen zonder blad zijn. Onder aan de berg stroomt de Geul, die je op je wandeling door het bos van boven af al kan zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bij het paadje langs de Geul ga je even linksaf en je komt bij de Gronselerput. Je ziet geen put, maar een natuurstenen verhoging in een zijtakje van de Geul. Dit is een bron waar sommige mensen water halen omdat het genezende krachten zou hebben. Volgens een legende had een Keltische druïde priesteres haar tempel bij deze bron in de tijd van de Romeinse veldheer Cotta (54 jaar voor onze jaartelling), die op de Keutenberg gesneuveld is (Cotta zou zijn naam gegeven hebben aan de berg, wat tot “Keuten” verworden is). De druïde gaf mensen water, maar ze gaf ze ook wijze raad.

Wandelingen kun je in alle soorten maken. Korte stukjes maar ook urenlange tochten. Je kunt door de bossen lopen, bijvoorbeeld naar de Orchideeëntuin in het Gerendal en ook over de landweggetjes waarbij je kunt genieten van prachtige vergezichten. Langs de Geul kun je door de weilanden naar Wijlre lopen, waar je op een terrasje wat kunt drinken om vervolgens weer naar de berg te lopen. Ook voor fietsers is de Keutenberg een fantastische uitvalsbasis. Je kunt je krachten meten met alle steile hellingen die er in de buurt zijn, waaronder de noordhelling van de Keutenberg die 22% is en altijd onderdeel van de Amstel Gold race is. Je kunt ook redelijk vlak fietsen over het “plateau van Margraten”, waar de Keutenberg deel van uitmaakt. Niet alleen in de lente, zomer en herfst kun je fantastisch wandelen. Ook in de winter kun je lange wandelingen maken en ook nog sleeën, sneeuwpoppen maken en eindeloos genieten.